dimecres, 1 d’agost del 2012

MARATON DEL ANETO 2012

Els passats dissabte i diumenge 28 I 29 d’agost s’ha celebrat la cinquena edició del Trail Aneto, que conste de tres proves “a elegir”:  la Vuelta al Aneto, de 96 km. (5.950 m. d+), las dos caras del Aneto, de 67 km. (3.870 m. d+) y la Maratón del Aneto, de 42 km. (1.950 m. d+).



Repetint l’experiéncia de l’any passat em vaig inscriure a la prova curta, després del sabor agre-dolç, que em va quedar al acabar la cursa… i amb una certa il.lusió per millorar el temps de 6h56’ per qué la preparació d’enguany, si bé no ere la òptima, al menys ere millor que al 2011.
Tot i aixó, mai no saps cóm anirà la cosa.  Sempre hi ha factors en els que no comptes, como ara la meteorología.  Les previssions per al cap de setmana no eren massa bones amb una probabilitat de pluja per al dissabte del 65% i molts trons i llamps, la qual cosa he de reconeixer que m’espantava un poc.  La idea d’una tormenta en el Port de la Picada, a 2500 m., m’acollonava un poc…  En canvi, encara quedave el 35% de probabilitats de “no pluja” i aquestes quasi guanyaren.   El divendres, al arribar a Benasque (hora de dinar) la temperatura ere de 30º amb sol.


Dissabte va amaneixer igual: fresc pel matí, com és normal al Pirineu, amb un cel ras i unes perspectives de calor per a la cursa.  Per sort a les 2 de la vesprada, hora d’inici de la Maratón del Aneto, no arribabem als 30 graus, peró encara feie calor.  Tenint en conter les previssions i la realitat, es feie un poc complicat decidir la vestimenta.  Finalment, em vaig decidir fer-ho de curt i, per sort, vaig acertar per qué fins ben bé el quilómetre 34-35 no vaig necessitar res més.  Per sort, entre el material obligatori, tenie un tallavents que finalment va ser útil.

La cursa, com deie, comença a les 14 h., aquest any amb record de participació (800 corredors).  Després dels ànims de l’espiquer i de families i amics, esclata el cohet que dona inici a la prova creuant Benasque en direcció nord.  El pas és més tranquil que l’any passat i possiblement per aquesta raó vaig poder mantenir més temps aquest ritme, arribant al control de Senarta, km. 6, en 39’15’’, aproximadament amb 3 minuts de millora.
A partir d’ací, el terreny és un poc enganyós.  Els que van molt bé, corren molt, peró els demés hem de administrar bé l’esforç pensant sempre en el camí de tornada, així que vaig decidir correr només en terreny  plà i de baixada i caminar les costes.  Al control de los Baños de Benasque s’arriba després d’empalmar amb la carretera que hi puja.
Si el terreny del tram anterior ere enganyós, el  que venie ara no ere molt diferent: una xicoteta costa al eixir del control i després trams trencacames, amb pujades i baixades fins la baixada més llarga que et deixa en el control del Vado del Hospital de Benasque.
Ara bé lo bo.  El control está al quilómetre 14,7, les cames comencen a estar com están, i ara vé la pujada al Port de la Picada.  Hi ha que salvar un d+ de 724 m. en 6,800 qm., peró sobre tot són durs els últims 3,400 qm. amb  667 de desnivell.  Aquí és on la muntanya possa a cadascú al seu lloc.

A mesura que pujes, el paisatje va fent-se més majestuós, amb el Massis de la Maladeta carregat de tresmils i per damunt de tots, l’Aneto, amb els seus 3.404 m.  De totes maneres, pocs són els corredors que tenen temps o que poden dedicar-se a contemplar-ho.  Les cames es van quedant sense forces i arribar al Port de la Picada deixe de ser un esforç físic per a convertir-se en un esforç mental per tal de mantenir la determinació d’acabar la pujada.  I metrestant, sol i calor.  A aquestes alçades de la cursa ja havia begut el contingut de 2 camelback, uns 3 litres d’aigua.
La baixada, sense ser técnica, es fa un poc complicada pel cansament i pel incontable nombre de corredors en que et vas creuant.   Hi ha gent de les tres curses baixant i gent de “las dos caras” y de la Maratón pujant.  En una d’aquestes, un despiste, un esbaró i pam, de cul a terra.  La caiguda no va tenir conseqüencies al cul, peró els dos bessons es van enganxar.  Per sort, el deu que habita a les muntanyes (com diu la cita d’aquest blog) va procurar que el corredor que duia darrere meu anare ben equipat.  “Si quieres, llevo Réflex”.  Osti tú, Réflex.  Em pregunte, de 800 corredors, quants durien Réflex?  Total, 3-4 minuts de caminar i, a la marxa.  Per sort aquest problema ja no va apareixer més.

Al tornar a passar per los Llanos del Hospital, la familia animant, Helena acompanyant-me uns metres i jo pensant en la pujada que quedava per a tornar al control de los Baños, on vaig arribar en 5h09’ pels 5h.37’ del 2011.


A partir d’aquest punt (ja estava al qm. 31,7) ja era qüestió de provar si encara quedaven forces.  El 75% del que queda fins a arribar a la meta és pla o de baixada i havia que correr tot el posible i, realment, estic prou satisfet dels temps.

La meteorología encara ens guardava l’ultima sorpresa.  Ja baixant la Picada començaven a apareixer núvols de tormenta sobre la Maladeta, acompanyats d’algun tro llunyà.  La cosa encara va aguantar fins a 7-8 quilómetres de la meta, quan comença a xispejar, després a ploure amb força i més tard a caure pedra d’uns 5 mm.   Aquest any el tallavents va fer el seu paper…
Després de correr el que no m'imaginava, amb alguns moments de 4:30 min/qm, l’arribada a Benasque fou molt emocionant.  El poble ple de gent animant a quasevol corredor que arribava, des de l’entrada al poble fins la meta i la familia esperant-te.  Entrada en meta amb Helena.  Aquestes coses que només entenem els que tenim aquesta afició per les curses…


Finalment, al aturar el crono, la satisfacció de veure el temps: 6h17’, millorant en 39’ el meu temps de l’any passat.
I  l’any que vé, més i, si  pot ser, millor.

Pel que fa a Víctor, una cursa brutal.  L’entrenament, l’esforç i la constancia han donat els seus fruits per a assolir un temps extraordinari de 5h38’, rebaixant el seu temps de 2011 en 58 MINUTS!!!  Ja va pensant en passar-se a “las dos caras del Aneto”…

En quant als guanyadors de les proves, en fi, unes màquines.  Es van batre els récords de “las dos caras del Aneto” (David Ballester, de Mur i Castell, el va rebaixar en 25’, deixant-lo en 7h.42’19’’, a més de tindre el récord de la Maratón) i de la “vuelta al Aneto” (a una setmana de fer el 50 anys, Salvador Calvo encara va reduïr el seu propi récord en 3 minuts per a rebaixar-lo a 11h57’30’’).


Per al 2013 David Ballester anuncià la seua intenció de passar-se a la prova llarga, pel que s’espera una gran cursa amb els dos homes-record.  Amb un poc de sort, ho podrem veure…

Enllaç a la ruta:  http://connect.garmin.com/activity/204856505

Crónica oficial NO LIMIT:   http://www.nlmt.com/index.php?mmod=newsv2&file=details&iN=67

4 comentaris:

  1. Sois unas máquinas. Ya veo que dejasteis un hueco para la cervecita.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Como tú bien sabes, Vicente, el zumo de cebada es uno de los mejores inventos para quitar la sed y reponer líquidos... jajajaja

      Elimina
  2. Madre mia!! Desde luego, esta carrera hace honor a su conocido prestigio. Empequeñece las carreras que conozco asi que me quito el sombrero por el esfuerzo "titanico" y la buenisima progresion.
    Enhorabuena y a por otro.
    Vicent Fabregat

    ResponElimina
  3. Molt bona cronica!! i molt bona cursa! M'alegro que anes tant bé i del 35% de les possibilitats de no pluja que al final van predominar!jeje A descansar i ens veiem a la proxima! AlbertB (OT)

    ResponElimina